Galleri Praiano

Praiano är ett litet samhälle som syns på långt håll då hela udden skjuter ut som om den sträckte sig efter solen. Här stannar solen kvar sent och man kan se de vackraste solnedgångar med Capris Faraglioni i bakgrunden.

Husen ligger spridda längs sluttningen och mellan dem ligger trädgårdar med citronträd, pelargoner och bougainvillea som klättrar uppför väggarna. Det smaragdfärgade havet, en gång i tiden känt för sina stora mängder koraller, glittrar nedanför.

Man kan finna lugn och ro uppe på de soliga sluttningarna, men ändå har man bara 15 minuters bussresa till folkvimlet och nattlivet i Positano. Om man vill besöka Amalfi så åker man 20 minuter österut längs den vackra och slingriga kusten.

Praiano är känt för sina ljusshower första veckan i augusti. Då firas helgonet San Domenico med tända ljus under kvällstid, en tradition som dominikanmunkarna införde 1599. Här finns också återkommande festivaler med lokala och internationella musiker och dansare som uppträder gratis på fredagarna, från slutet av juli till september.

Stränder
En liten strand, som heter Marina di Praia, ligger gömd mellan två klippor strax öster om Praiano. Från Praiano följer man bilvägen i två kilometer österut för att komma dit. Man kan också gå tvärs över Praianos kulle och följa små stigar och trappor om man vill undvika bilvägen; det finns också en lokalbuss som går från Positano via Praiano till Praia. I Praia finns ett dykcenter som erbjuder kurser för att ta dykcertifikat och här finns också också några restauranger och en båtuthyrning. Vi rekommenderar Trattoria da Armandino som har underbara fiskrätter och bakverk. Det finns ytterligare en liten strand vid kyrkan San Gennaro och man går ner ca 400 trappsteg från huvudgatan för att nå den. Det är också populärt att ta bussen till Positano och bada på någon av de två stränderna där.

Båtuthyrning och båttaxi i Praia
För alla er som vill uppleva en härlig dag ute på havet så erbjuder båtuthyraren ’La Sibilla’ mindre båtar eller gummibåtar för en hel- eller halvdag. Då har ni möjlighet att upptäcka kustens skönhet och hitta små egna vikar. Ni kan färdas runt öarna Li Galli där sirenerna enligt sägnen försökte locka till sig Odysseus. La Sibilla erbjuder också båttaxi som fungerar hela dagen fram och tillbaka längs kusten och även till Capri.

Utflykter

La Grotta dello Smeraldo ligger mellan Praiano och Amalfi (och busshållplatsen ligger direkt ovanför grottan). Inträde: ca Euro 5/person.
Kyrkan S. Gennaro ligger mitt i samhället och har en stor piazza som är lite av en samlingsplats för invånarna. Kyrkan är värd att se för sin stora mängd dekorationer. Nedanför kyrkan finns en stig som sammanbinder stränderna La Gavitella och Torre di Grado. Den del som går mot Torre di Grado är oerhört vacker vid månsken. Ovanför bilvägen finns också flera promenadvägar som går österut mot stranden La Praia på olika nivåer. För den som vill går det att helt undvika bilvägarna.

Övrigt
Praiano har ett flertal restauranger, caféer och barer och ett mindre antal affärer. Här finns det mest nödvändiga inklusive apotek, post, tvättinrättning och internetbutik.