Galleri Amalfi

Amalfi anses vara en av Italiens vackraste städer tack vare sin genuina och pittoreska stadsbild och sitt läge intill vattnet med bergen i ryggen. Men också tack vare att staden har bevarat byggnader ända från 800-talet. Vi erbjuder lägenheter som är insprängda i bebyggelsen eller boenden som ligger strax utanför Amalfi, inbäddade av citronträd och bougainvillea. 

Domen St Andrea är den mest kända och den dominerar helt Amalfi. Den och många andra byggnader byggdes om i en arabisk-normandisk stil under 1200-talet och det ger staden dess särart. Amalfi som en gång var en av Italiens fyra viktigaste hamnstäder tillsammans med Venedig, Pisa och Genua (år 1100), lever numera på sina citronodlingar och på sin turism. Staden har ca 6.000 invånare och ca 300 soldagar per år.

Förutom Domen är bland annat Chiostro del Paradiso och muséet i Municipio (rådhuset) väl värt ett besök. På pappersbruket kan man få en guidad visning för att se hur papper tillverkas. Det handgjorda pappret kan också beskådas i affären ”Amalfi nelle Stampe Antiche” på piazzan. Amalfi är känt för sina bakelser med citronsmak och för handgjord choklad fylld med citronlikör. Originalreceptet till Limoncello (citronlikör) anses komma från Amalfi (men åsikterna är delade och de flesta producenterna anser sig ha originalreceptet). Limoncello kan provsmakas i många av butikerna runt Domen. Amalfi har en egen liten strand. En del av dem är kommunal. På den privata delen hyr man solstol och solparasoll. Det finns små båtar som tar dig till stränderna Doglie och Santa Croce, ca 3-4 km västerut.

Amalfikusten är ett av de 50 ställen på jorden som man måste ha besökt för att kalla sig globetrotter, enligt tidningen National Geographic.