Galleri Ponza

Ponza är huvudön i en ögrupp som ligger rakt utanför Terracina 10 mil söder om Rom. Med färja från Anzio, Terracina eller Gaeta tar man sig lätt till Ponzas hamn på en och en halv timme. Vi erbjuder prisvärda lägenheter med terrass och havsutsikt i Ponzas lilla hamn. Ponza är främst känt för sitt kristallklara vatten och sin mångfald av grottor som passar för snorkling och dykning. Vi hjälper er om ni önskar ta ett dykcertifikat. Det finns ett stort urval om man vill hyra en båt för en dag. Man kan också åka med på utflykter till öarna Palmarola och Santo Stefano.

Ponzaöarna består utav sex öar och av dem är Ponza den som är mest bebyggd. Flera av öarna har ingen bebyggelse alls och sköts som naturreservat. På Ponza bor ca 3.600 personer permanent och här finns ett stort utbud av restauranger, småaffärer och båtuthyrare eller kooperativ som erbjuder dagsturer med lite större båtar.

Nästan allt är uppbyggt runt havet: Fiskebåtar går ut varje morgon för att förse restaurangerna med färsk fisk och skaldjur. Båtuthyrarna står längs kajerna och erbjuder båtar att hyra. Och här finns också båtarna som åker i skytteltrafik till olika stränder. Ön Ponza har endast en väg som går från hamnen upp till öns nordspets och en liten lokalbuss går ofta.

För den som vill ägna sig åt dykning eller snorkling är detta en fantastiskt plats. Här finns stora grottor som man kan bese från båt men också mindre grottor som man kan simma in i och alla dessa grottor är ordentligt dokumenterade. Vid Ponzas hamn finns en grotta med labyrintiska gångar som troligtvis härstammar från etruskernas tid och som har använts för att lura in fiskar i olika bassänger.

Det finns också rester av byggnader som romarna byggde 300 år e Kr. Men i Ponza finns främst bebyggelse från sent 1800-tal, den tidpunkt då ön började att bebyggas igen efter att ha avbefolkats nästan helt under piraternas härjningar. Här bor man med gångavstånd till allt i en mycket avstressande och lugn miljö.