Galleri Capri

Capri är en av Medelhavets mest kända öar och den har en lång historia. De romerska kejsarna Augustus och Tiberius bodde redan på ön runt Kristi födelse. Capri är känt för sin skönhet och många myter och drömmar är länkade till denna ö som även kallas för ”kärlekens ö”; många bröllopspar väljer Capri för sin bröllopsresa. På Capri bor ca 15.000 personer uppdelade på två kommuner, Capri och Anacapri. På Capri finns flera sevärdheter med svensk anknytning.

777 trappsteg från Marina Grande till Villa San Michele
En fenicisk trappa tar dig upp hela vägen till Villa San Michele, med korta avbrott då den passerar bilvägen. Men man kan också ta bussen (bussarna går i skytteltrafik mellan Capri och Anacapri). Capri är fylld av trappor och promenadvägar. Ett förslag på promenadväg är att från Anacapris huvudpiazza gå ut mot Belvedere di Migliara där det finns en vacker utsiktsplats mot Il Faro (fyren). Vägen är upplyst under kvällstid. Det finns också många väl utmärkta stigar som tar dig till platser på ön där turisterna inte vistas.

Professorn och samhällsdebattören Gunnar Adler-Karlssons filosofiska park
Detta är en park som vill bevara den ursprungliga vegetationen i Anacapri. Små stigar leder runt och överallt finns keramikplattor med västerländska visdomsord av ett 60-tal berömda filosofer. Parken ligger intill utsiktsplatsen ”Belvedere di Migliara”. Parken är grundad av den svenske professorn och författaren Gunnar Adler-Karlsson och hans fru Marianne.

Villa Lysis
Den svenskättade franske baronen Jacques d’Adelswärd Fersen lät bygga denna villa år 1905. Fersen hörde till den skara människor som slog sig ner på Capri eftersom de inte riktigt passade in i sina egna samhällen. Här samlade Fersen konstnärer, författare och sin tids kändisar i det rum som sedan kom att kallas för ”opiumhålan”. Villa Lysis byggstil är inspirerad av grekiska tempel och fasaden bär inskriptionen ”Amori e dolori sacrum”, helgad åt kärleken och smärtan; ungefär som han själv levde sitt liv tillsammans med sin unge betjänt och älskare. Fersen dog av en överdos kokain 1923 och hans älskare tvingades flytta och huset förföll. 2001 köpte Capris kommun villan och efter en omfattande renovering finns den nu öppen för allmänheten (tis-lörd 10-18 tel: +39 081 8386111)

Kejsare Tiberius ”Villa Jovis”
Av de 12 palats som Tiberius byggde på Capri är detta ett av de främsta. Det är numera bara en ruin kvar men utsikten är ju densamma! Man når den efter cirka en timmes promenad från Capri; den ligger på den nordvästra udden.

Grotta Azzurra, den blå grottan
Av de tiotal stora grottor som finns på Capri anses Grotta Azzurra vara den vackraste. Båtar går mot grottan vid bra väder, t ex från Marina Grande. Intill Grotta Azzurra finns flera fina fiskerestauranger och möjlighet till klippbad. En buss går fram och tillbaka under hela dagen.