Galleri Positano

Den vackra staden Positano som inleder ”la divina costiera”, den gudomliga amalfikusten, har under åren beskrivits på många sätt: Positano är staden vars trappor bär en ända upp till himlen – staden som är ”trappornas drottning”. Positano är också den ”vertikala staden” där allt ligger i avsatser och varje avsats ger betraktaren nya vyer och nya blickfång. Att Positano har sitt eget mode och sin egen stil noterade John Steinbeck så tidigt som 1953.

Här finns massor av små klädaffärer som säljer kläder i en speciell stil som kallas för ”Moda Positano”; det är ofta klara färger och blommiga mönster i lediga stora modeller, som får en att tänka på semester och soliga dagar. Eller linnekläder i vitt eller nougat som måste ha liknat de kläder som engelsmännen bar när de kom till Positano i förra seklets början.

I Positano ser det ut som om husen är byggda ovanpå varandra och alla husen är målade i olika pastellfärger. Intill husen växer violett bougainvillea och oleander i sådana mängder att det nästan ser overkligt vackert ut. Mellan husen finns många trappor som alla leder ner till någon utav de två stränderna; Marina Grande eller Spiaggia del Fornillo. Ovanför Marina Grande, den större av stränderna där båtarna går in, ligger kyrkan S Maria Assunta vars välvda majolikakupol utgör ett riktmärke för den som har gått vilse bland trappor och prång. Här nära vattnet ligger restaurangerna tätt och på menyerna finns många fiskrätter, för här fiskar man direkt utanför kusten.

Till Positano reser man med hjärtat och själen och man är i gott sällskap av författare, poeter och konstnärer som har rest hit under alla tider. Men man får inte glömma plånboken – för Positano är definitivt ingen plats för budgetresenären.
Här finns flera av kustens exklusivaste hotell som Hotel Sirenuse, Palazzo Murat eller Hotel San Pietro.
Här träffas de italienska stjärnorna under sommaren och här kan man finna exklusiva restauranger och mycket av livets goda.