Galleri Minori

Minori är ett litet samhälle som ligger inklämt mellan två berg, 4 km från Amalfi. Just läget och närheten till Amalfi gör Minori till ett bra val för den som vill uppleva mycket av kusten men bo i en ort där turismen inte har lämnat så många spår. Vi rekommenderar också Minori för den som reser med barn och söker lite större stränder, ett av hotellen har också en pool. I Minori är tempot lite lugnare och här bor ca 3.000 personer.  På bergens sidor odlas citroner och vindruvor.  Några hotell finns och Minoris stora attraktion är Villa Romana, en utgrävning av en romersk villa som är från 100-talet e Kr.

Minori fungerade som en sommarort för noblessen under romartiden tack vare sitt milda klimat, strategiska läge i bukten och för sin skönhet.  Orten är liten och består utav en gammal bebyggelse med smala gator och många småaffärer. Här finns sex kyrkor av vilken basilikan är den största, den byggdes ovanför katedralen och är i barockstil. En bred promenadväg går längs stranden, kantad av en liten hamn med småbåtar och restauranger med solstolar på stranden.

”Gustaminori” är en matfestival som hålls i Minori varje år under en vecka i september. Minori är känd för sin pasta och recept finns som går tillbaka till medeltiden. Drycken Limoncello tillverkas också i Minori enligt traditionella recept och lokala tillverkare undersöker nu om EU kan ge just deras Limoncello utmärkelsen D.O.P Limoncello. Många småaffärer säljer lokala produkter och restaurangerna håller sig till traditionella rätter från orten.

Det finns vandringsleder som går mellan Ravello och Atrani och Minori. Vi rekommenderar er att ta bussen upp till Ravello, den går från Amalfi och resan tar 20 minuter. Och sedan vandra ner mellan citronlundar och grönska. Utsikten är underbar över Minori och kusten.

Under sommartid stannar båten som går från Salerno mot Amalfi även i Minori. Och bussar går flera gånger i timmen på vägen mellan dessa orter. Det går bra att bo i Minori utan att hyra bil då de kommunala färdmedlen fungerar så bra.  Minori är en liten pärla för den som föredrar det genuina livet bortom turiststråken.