Galleri Cetara

Cetara är en liten ort på Amalfikusten som ligger intill Vietri sul Mare, som i sin tur ligger nära Salerno som är den största orten i detta område.

Det är inte många turister som hittar till Cetara, utan hit åker mest italienare som bor i Salerno. Det är en lugn miljö vid stranden och caféerna ligger tätt, bilarna parkeras högre upp. Det finns en ståtlig borg där stranden tar slut i öster. Mellan borgen och lite klippor i väster finns en ganska stor barnvänlig strand. Fiskarnas båtar dras upp direkt på stranden och under sommartid kommer solstolarna fram.

I Cetara finns många små restauranger längs stranden och också många små enkla hotell. Här är prisnivån lägre och här hittar man fortfarande gamla lokala rätter med fisk. En rätt som är vida känd, i Italien, från just Cetara är ”Spaghetti con colatura di alici”. Det är ansjovis som är behandlas enligt traditionella metoder och slutprodukten blir en brunaktig sås, lite som japansk fisksås. Man blandar såsen med olivolja, mortlad peperoncini (chilifrukt), svartpeppar och bladpersilja. Och lägger ner den kokta pastan, någon minut innan koktiden normalt är slut, i den värmda såsen. Gott, lite starkt och få ingredienser, detta är typisk italiensk mat. Garnera med mer bladpersilja och njut!

Cetara är en liten ort, efter en kort promenad har man sett allt, men här finns allt man behöver. Det glamourösa livet finns längre västerut, till Cetara reser man för att finna ett enkelt och genuint liv.

Det finns en buss som går från Salerno mot Sorrento och på vägen passerar man först Vietri sul Mare och sedan Cetara. Räkna med en resa på cirka 20 minuter.