Galleri Cefalú

Den charmiga turistorten Cefalù ligger på Siciliens norra kust, vid foten av berget La Rocca. Här bor 15.000 invånare under vinterhalvåret. Staden är omgiven av små fiskebyar, oexploaterade stränder och en omväxlande natur. Cefalù är ingångsport till naturparken Madonie som består utav 17 kommuner, många områden ligger högt och bergstopparna upp emot 2000 m.

Cefalù är en omtyckt semesterort och den är barnvänlig: Här finns en lång, långgrund sandstrand som ligger på gångavstånd från affärer och restauranger. Staden i sig har mycket charm med mysiga restauranger och många vackra byggnader från medeltiden men även ruiner från antiken. En stor sevärdhet är den pampiga normandiska katedralen på Piazza del Duomo som blev klar under 1200-talet e Kr.

Klippan över Cefalù ligger 270 meter över havet och här finns kvar rester av bebyggelse från 400 talet f Kr. Flera gångvägar finns för den som vill vandra. Från Cefalù går båtar dagligen till de Lipariska öarna, en utflykt ni sent lär glömma. År 1839 hade Cefalùs hamn 81 stora fartyg, numera är båten som går till Lipari den enda stora båten i hamnen. Den intressanta hamnstaden Palermo ligger nära, 60 km väster om Cefalù och kan nås med tåg under en dagsutflykt.