Galleri Atrani

Atrani är ett litet samhälle, en liten fiskeby, som ligger lite i skymundan 500 meter från centrala Amalfi. Men annat var det under 1100-talet då den var en betydelsefull ort: det var hit aristokratin reste och det var här dogerna (överhuvudena) kröntes. Än i dag finns en tradition av kröning i början av september. Men numera är det någon italiensk kulturperson som får den äran, och en doge i dag har ingen makt. Kröningen är nu som då i kyrkan San Salvatore de Bireto. Atrani har ytterligare en vacker kyrka och det är Santa Maria Maddalena som har namn efter stadens skyddshelgon.

Centrala Atrani ligger på samma nivå som stranden medan biltrafiken går högt ovanför piazzan; man kör förbi Atrani på några få sekunder. För att upptäcka vad Atrani har att erbjuda behöver man gå till fots och ha på sig bekväma skor. Atrani är fyllt av antika hus som ligger på olika avsatser och som sammanbinds av trappor och vitkalkade gångar. Man kan från Atrani vandra vidare upp mot Ravello och det finns också en promenadväg som går mellan Amalfi och Atrani, vid sidan av odlingar, ca hundra meter ovanför bilvägen. Nära stranden finns en mysig piazza och den är kantad av både caféer och restauranger. Hit kommer musiker och spelar under varma sommarkvällar.

Många hus har renoverats och ett flertal restauranger och caféer har öppnats. Det har blivit populärt att besöka Atrani och sitta på piazzan och uppleva kvällslivet; långt ifrån Capris och Positanos mer exklusiva utbud.  Besöker man Atrani under dagtid kan man ta sig ett dopp på stranden; en del är kommunal strand men det finns också stolar att hyra för den som är intresserad.