Galleri Pompeji

Pompeji var en blomstrande sommarstad för rika romare och ca 20.000 invånare ska ha bott där vid Vesuvius utbrott. Forskarna tror att romarna som semestrade där inte visste att berget intill var en vulkan, då det hade gått ca 800 år sedan det senaste utbrottet.  

Några dagar innan själva utbrottet den 24 augusti 79 e.Kr. så hände något. Det kom rök och eldslågor från vulkanen och det ska ha hörts ett muller som kom och gick. Detta gjorde att många av invånarna lämnade staden. Hantverkare och personal på barer, restauranger och hotell blev i stor omfattning kvar, liksom slavarna. 2.000 lokalbor dog direkt av giftiga gaser. Alla som hade möjlighet att fly försökte få plats i båtar som lämnade Pompejis hamn, Pompeji låg vid denna tid vid vattnet. 

I Pompeji fanns många offentliga byggnader, tempel, badanläggningar, stora torg, palestra (för träning), ett tjugotal hotell, en mängd restauranger och ett trettital bagerier. Man åt ute. Det lagades inte mycket mat i hemmen, köken var små.  

Välbevarad är amfiteatern och många mindre teatrar för både uppträdanden och gladiatorspel. Välbevarat är också på sina ställen det kakel som användes till golv och entréer.  De flesta husen, stora som små, var atriumhus. De hade en öppning i taket och en bassäng under där regnvattnet samlades.  Kring bassängen fanns mindre rum och vissa villor hade en trädgård i anslutning.